Home

Förvaring av frukt

Från tanke till bygg

Upphandlingsstöd
och rådgivning

Produkter

Service

Lagerplats i Saarloos ULO-anläggning i Vittsjö

Om oss

Möt en av våra kunder

Kontakta oss

  Förvaring av frukt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Varför förvara sin skörd i en ULO-anlägning?

Att förvara frukt är en konst som har förfinats genom åren. Man kan i detta fall lugnt påstå att det inte var bättre förr, inte för fruktodlare i alla fall. Med en ULO-anläggning kan en bra äppelskörd säljas året runt – utan att tumma på kvalitén. Detta innebär att en fruktodlares omsättning kan öka dramatiskt om rätt tidpunkt väljs vid försäljningen.

ULO-celler kan ha olika storlekar, med minsta storleken för 70-80.000 kg äpplen. Många väljer att bygga celler som rymmer mellan 120.000kg och 150.000kg, vilket blir 110kvm per cell.

Kunden bestämmer själv hur många celler som byggs, men tumregeln är att ju fler celler en anläggning har, desto lägre blir kostnaden per kg äpplen. Man kan även välja att bygga så att det finns möjlighet till att bygga ut anläggningen.

 

Vilka frukter och grönsaker lämpar sig för ULO-förvaring?

Vi på Saarloos menar att en ULO-anläggning lämpar sig bäst för förvaring av just äpplen och päron.Traditionellt har ULO-anläggningar mest används för förvaring av äpplen, men även andra sorters frukter och grönsaker kan med fördel förvaras i en ULO-anläggning.

Viktigt att notera är att man inte kan blanda olika sorters frukter eller grönsaker. Äpplen och päron går inte att ha i samma cell, till exempel. Däremot kan man förvara olika äppelsorter i samma cell. Vissa sorter går bra att ha i samma cell, och andra inte alls. Saarloos har erfarenhet av sin egen anläggning i Vittsjö och
vi ger gärna våra kunder tips och råd om detta.

Frukter som lämpar sig för ULO-förvaring: äpplen, päron, kiwi, blåbär, mango, körsbär och granatäpplen.

Grönsaker som lämpar sig för ULO-förvaring: kronärtskocka, sparris, broccoli, brysselkål, vitkål, blomkål, (rot)selleri, lök, mais, aubergine, vitlök, färska örter, purjolök, sallat, abelmosch, bönor, paprika, chilipeppar och tomat.

För vissa fruktsorter, som t.ex. körsbär, krävs en särskild plastsäck som dras över lådorna. Plastsäcken har en begränsad storlek och många säckar kan placeras i samma cell. Plastsäcken kopplas till ULO-systemet som reglerar klimatet inuti varje säck. Att förvara frukt på detta vis är såklart mera kostsamt än när man förvarar annan frukt som inte kräver plastsäckar.

 

Hur fungerar ULO?

En ULO-anläggning består av en del viktiga komponenter.
ULO står för Ultra Low Oxygen, fritt översatt betyder det ultra lågt syre som tillsammans med kylning och reglering av koldioxid och nitrit möjliggör den långa hållbarheten.

.Den vanliga luften innehåller . ...En ULO anläggning har följande värden
.Kväve .... .... ....79%
.Syre .... . .......20,9%
.Koldioxid ....
. ...0,1%
.........97%
...........1%
.....0,7-4%

Syret i luften får äpplen (eller annan frukt/grönsak) att mogna, och genom att sänka både temperaturen och syret i en ULO-cell, samt addera nitrogen, så mognar frukten långsammare. Symboliskt skulle man kunna säga att äpplena somnar. Viktigt är att ha kontroll över koldioxidhalten, eftersom en för hög halt kan förstöra produkten.

Att få ULO-systemet att fungera felfritt är avgörande för ett lyckad resultat.
Som siffrorna ovan visar är det små procentenheter som måste stämma och vara i balans för att försäkra sig om att förvaringen fungerar korrekt.

Kylsystemet i en ULO-anläggning är speciellt konstruerad för att reglera luftfuktigheten. Varje gång man kyler ner äpplen, så förlorar de fukt, vilket ett vanligt kylsystem inte kan påverka.

Ofta är det större delen av fruktodlarens årsproduktion som finns i en ULO-anläggning och då gäller det att minimera riskerna. Om man tittar på värdet på skörden som finns förvarad i en ULO-anläggning, skulle man kunna jämföra ULO-anläggningen med en bank där alla sparpengar förvaras. I detta fall är skörden sparpengarna. Just detta gör att Saarloos känner ett stort ansvar gentemot fruktodlaren och väljer det bästa komponenter som finns för bygget av anläggningen. Att tumma på kvalitén ser inte vi som ett alternativ med tanke på riskerna.

 

Saarloos leverantör i Skandinavien för Van Amerongen produkter.

På sidan produkter kan ni läsa hur en ULO-anläggning byggs, och vilka maskiner som behövs. Vi samarbetar med det holländska företaget Van Amerongen som producerar olika delar till de ULO-anläggningar vi bygger. Van Amerongen har över 40 års erfarenhet i utvecklingen av systemet och var de som utvecklade tekniken. Företaget finns representerad i 50 länder och i Skandinavien är Saarloos återförsäljare och installatör av Van Amerongens produkter. Något vi är mycket stolta över då det visar på deras förtroende i vår erfarenhet och kunskap.

Van Amerongen har lanserat en ny video som på ett tydligt sätt förklarar hur ULO-systemet fungerar.

Video från Van Amerongen