Home

Förvaring av frukt

Från tanke till bygg

Upphandlingsstöd
och rådgivning

Produkter

Service

Lagerplats i Saarloos ULO-anläggning i Vittsjö

Om oss

Möt en av våra kunder

Kontakta oss

  ULO-anläggningen blev vändningen
       


Alexander Ekstam

Med Vångaberget i ryggen och med utsikt på sina äppel- och päronodlingar framför sig, ligger Vänerbergs Frukt AB. Företaget ligger ca 3 mil nordost om Kristianstad och var bland de första i Sverige med att installera en ULO-anläggning.

Vänerbergs Frukt AB är ett familjeföretag som drivs av Per Nilsson och hans son Alexander Ekstam.  Företaget har en nästan 100-årig tradition av fruktodling där Alexander Ekstam är den fjärde generationen att driva företaget vidare.

”I slutet på 90-talet pratade vi om att lägga ner företaget, för företaget hade så pass dålig ekonomi,” berättar Per Nilsson. ”Jag minns inte var, men någonstans läste jag om en annan fruktodlare i Sverige som hade installerat ett ULO-lager.” Beslutet att skaffa sig ett ULO-lager har vänt siffrorna helt, berättar Per Nilsson. Första rummet byggdes år 2000 och sista år 2013.

”Innan vi lät bygga det första ULO-rummet, hade vi svårt med att få företagets ekonomi att gå runt. När Saarloos byggde vårt första ULO-rum 2000, fick vårt företag helt andra förutsättningar”, förklarar Alexander Ekstam. Nu kan vi leverera frukt till detaljhandeln året runt. Första rummet rymmer 110 ton frukt.

I dag har Vänerbergs Frukt AB fem ULO-rum som tillsammans rymmer drygt 400 ton frukt. Totalt produceras ca 500 ton frukt årligen. I anslutning till ULO-anläggningen finns det så kallade packeriet där äpplen och päron får ett vattenbad för att sedan sorteras och packas.

”Vi har varit mycket nöjda med Saarloos, både i bygget av anläggningen och när det gäller service. När det har uppstått problem har Saarloos snabbt kommit ut för att hjälpa oss lösa det, vilket är en jättetrygghet.”, berättar Per Nilsson, och förklarar vidare att ett ULO-lager inte kan stå stilla, för då förstörs skörden. Om en skörd förstörs i ett ULO-lager riskeras en del av årsomsättningen att gå förlorad.  

När Saarloos fortfarande var baserad i Holland, hade de med jämna mellanrum uppdrag i Sverige. Då passade Leendert Saarloos på att besöka oss oss på Vänerbergs Frukt AB för att se om allting stod rätt till när han ändå var i Sverige.

Det finns en skillnad mellan första ULO-rummet och den som byggdes för bara några år sedan. Den första fungerar fortfarande, men det märks att Saarloos håller sig uppdaterad med den senaste utvecklingen inom ULO-teknik. Det  senast byggda lagerrummet har bland annat tjockare väggar och förbrukar mindre energi tack vare modernare teknik. Man kan tydligt se hur utvecklingen går framåt.

För att möta framtiden arbetar Vänerbergs Frukt AB med utveckling av olika delar av företaget. Fruktträden ska inte vara för gamla, och de kontrollerar noga fruktens kvalitet. Ett till ULO-rum kanske behövs i framtiden.

Marloes Öhrnell